Coneix el barri

Coneix el barri

Els límits del barri

Els límits topogràfics del barri acordats amb l’Ajuntament són:

  • pel nord la Ronda Ibèrica
  • al sud la carretera comarcal c-246
  • a l’est la vorera esquerra del carrer Menéndez i Pelayo
  • i a l’oest, el carrer dels Pardals, que ens separa de l’Aragai, just al límit amb els darreres dels Franciscans.

El barri és dividit en diversos sectors que normalment porten el nom de la promoció immobiliària que es va fer en el seu dia. En aquest cas tindríem en ordre de construcció: L’Esmeralda, La Caixa, Molí de Vent, Aiguacuit, Mas Seró i MG.

 

Una mica d’història: Dels orígens als nostres dies

En l’edició del dia 24 de febrer de 1968 del Diario de Villanueva y la Geltrú apareix el que podria ser el primer article periodístic sobre el barri. El diari es feia ressò de la necessitat de construir un pou d’aigua per abaratir les 500 vivendes que es començaven a edificar.

Aquells sis blocs coneguts popularment a tota la ciutat com Esmeralda s’alçaven a la banda esquerra d’una línia traçada artificialment sobre el territori, seguint la part ja edificada de la llavors calle del General Yagüe, actual Avinguda Francesc Macià.

El pas de persones i vehicles per aquest lloc es feia baixant a la llera del torrent de Sant Joan, ja que el pont no es va començar a construir fins a primers de l’any 1969.

Parlar dels orígens del barri és per tant remuntar la història només 40 anys.

De fet, avui encara, el territori denominat com a Barri del Molí de Vent, conserva amb orgull vestigis d’un passat relacionat amb el conreu de la terra. Masies com les de Mas d’en Seró, d’en Dimes o la del Molí de Vent, han anat essent testimonis durant desenes d’anys de la transformació que ha sofert el nostre territori. Els camps de vinya, cereals, ametllers i garrofers han passat a ser ocupats per vivendes unifamiliars, blocs de pisos o espais públics.

Al llarg dels darrers 50 anys, però, la transformació urbana del nostre barri ha estat total i actualment s’estan projectant i executant les darreres edificacions i intervencions urbanes d’importància.